ГРИП – диагноза и лечение, препоръки за пациенти от доктор Сардовски

декември 28, 2019

ГРИП, диагноза и лечение, ВАЖНО за пациентите.

ХОРА, ако се появи комбинацията от::

  1. НЕОЧАКВАНО И БЪРЗО, в рамките на няколко часа, развитие на оплаквания от:
  2. ВТРИСАНЕ с висока температура НАД 38 градуса, ЗАБОЛИ ви ЦЯЛОТО ТЯЛО вкл. ОЧИТЕ, с ГЛАВОБОЛИЕ и се СХВАНЕТЕ до тежка СЛАБОСТ, с невъзможност да станете от леглото, появи се и КАШЛИЦА
  3. В сезона на грипа- почти СИГУРНО, това е ГРИП….
  4. Ако, ще можете да ходите някъде, е само до аптеката за да си вземете противогрипно средство -ТАМИФЛУ или РЕЛЕНЦА (ако ли не пратете някой друг) и се самоизолирайте от контакти (най- малко с лицева маска), за да не заразите и другите. Това са единствените противогрипни лекарства на пазара. Лечението е най-ефективно, ако се започне до 48 час, като след това ефекта спада значително, до липсата му след 5 дни, когато вече настъпват усложненията!!!! Нищо друго не действа на грипния вирус.
  5. Няма нужда да ходите и на лекар……На лекар се ходи само, ако имате някой от следните
  6. АЛАРМИРАЩИ ОПЛАКВАНИЯ:

задух и учестено дишане, гръдна болка, обърканост, тежко повръщане и/или диария с невъзможност за поемане на течности, възобновяване на симптомите след първоначално подобрение.

Тъй като няма национална противогрипна здравна стратегия за поредна година, си позволявам да ви дам съветите си, които разбира се, са основани на доказани научни и медицински данни.

При такава стратегия, ще се избегне ненужното (само)лекуване с уж безопасни, но всъщност далеч по-опасни комбинации от най-различни симптоматични медикаменти, добавки и антибиотици (изписвани и от здравни специалисти), които нямат никакво действие при неусложнен грип, който е такъв в самото начало, обаче. Противовирусните препарати, засега са най-ефективните и единствени за директна борба срещу грипния вирус, като доказано ускоряват времето до клинично облекчаване на симптомите, намаляват риска от усложнения на долните дихателни пътища и хоспитализациите. С тази стратегия ще се намали и разпространението(заразяемостта) на грипа.

 

И ЗАПОМНЕТЕ!!!

Грипът не е безопасна настинка. Средно 10% (5-15) от населението се разболява,  с немалка смъртност- средно 15 (10-20) души на 100 000 души население, или 1,5  на 1000 заболели. Най-опасен е за децата до 5 години, възрастните над 65г и всички със значими хронични заболявания- сърдечно-съдови, белодробни, диабет и т.н., които ОБАЧЕ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва(ло) да се ваксинират.

 

Бъдете здрави, но и по-мъдри, и… ВЕСЕЛА НОВА ГОДИНА.

Ваш, СС ( д-р Светлозар Сардовски), кардиолог и още нещо…

Posted in Uncategorized by вск. д-р Светлозар Сардовски, FESC, MPHM, кардиолог