ПРЕПОРЪКИ за поведение при Ковид 19- предпазване и лечение ( актуализация 28.03.21), д-р Сардовски ( COVID-19 Home Treatment Guidelines, Sardovski MD ) )

януари 4, 2021

ДОКАТО (до)ЧАКАТЕ ВАКСИНИТЕ….Как да се ПРЕДПАЗИTE и лекувате от Ковид!!!

С малки корекции отново ви предоставям моите актуализирани (28.03.21) ПРЕПОРЪКИ за поведение при Ковид – предпазване и лечение, базирани на медицинските доказателства, налични до момента и собствен опит (COVID-19 Home Treatment Guideline). Започвам с най-важното:

 

 1. ПРЕДПАЗВАНЕ ( най-важното, докато чакате ваксините)– освен познатите ви и недостатъчно ефективни маски, дистанция и хигиена, аз използвам и препоръчвам за профилактика антивирусен разтвор, който се оказва много ефективен,тъй като повечето, използващи го правилно, не са се заразили. Принципно е моя идея, като се оказва от справката ми, че подобен разтвор (за гаргара, обаче) е препоръчан от японското здравепопазване, още по време на САРСА, преди години в Япония:

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: от разтвор на Йодповидон 10% (йодасепт, йодсептадон или браунол в аптеките) слагате 30 капки ( или 1,5 мл) в 100мл чиста вода (може минерална), т.е в концентрация около 0,15 % (или 20-25 капки, съответно 1-1,2 мл =0,1-0.12%, в случай, че по-високата концентрация, дразни лигавицата, което ще е изключитчелно рядко). Така направеният разтвор поставяте в празно шишенце от спрей за нос, което може да се пълни многократно.  Спрея може да се закупи от аптеката – има доста такива по 20-30мл или си поръчвате онлайн празни шишета-спрей, важно е да са непрозрачни- пластамасови (не се чупят) или тъмно стъкло, тъй като разтвора се поврежда от светлината. Спрея си носите постоянно с вас. Доказано безопасен е и при продължителна употреба, като противопоказание е само съществуваща алергия към йодасепта, което е изкл. рядкост. Този разтвор си впръсквате в носа и той убива полепващите се там не само ковид-вирус, но и повечето респираторни вируси (грип, парагрип, риновируси и т.н.). Характерно за тези вируси е, че се захващат и преминават в тялото ни- основно през лигавицата на назофаринкса (задната част на носа и горната част на гърлото). Проблемът е, че разтвора се отмива от секрета на носа за около 1-2 часа и трябва да се пръскате постоянно на 2-3 часа, ако сте постоянно сред хора или преди контакт (обществен транспорт примерно) и/или веднага след  контакт с други съмнително  болни хора На вируса, след като е полепнал, му трябва средно 30 мин за да навлезе в клетките на носа (навлезе ли край-заразени сте) и ако пръскате достатъчно често, се намалява тази вероятност или поне бройката на заразяване.

 

 1. АКО ВЕЧЕ СТЕ БОЛНИ.

 

A) Когато се появят симптоми на настинка, НЕ ТЪРЧЕТЕ ПО БОЛНИЦИТЕ, а се изолирайте вкъщи. Може да поддържате връзка с личния си или друг лекар, на който имате доверие, по възможност не с хирургична специалност (да ме прощават колегите..). Търсете СПЕШНА ПОМОЩ, САМО, ако се влошавате и се появят АЛАРМИРАЩИ ОПЛАКВАНИЯ като:

 • Прогресиращ ЗАДУХ в комбинация с УЧЕСТЯВАНЕ НА ДИШАНЕТО, с достигане над 22 вдишвания за минута в покой (ако може да мерите кислородна сатурация, тя ПРОГРЕСИРАЩО спада като достигането на 94-93% и надолу е белег за влошаване, като важна е и динамиката на спада й, според изходните стойности, които може „нормално“ да са по-ниски при по-възрастни или с белодробни заболявания, където “алармиращи“ може да са по-ниски стойности от 93%). Важна е комбинацията от спад на сатурация, като спадането и с 5% и повече процента от изходната и/или наличието на задух с учестяване на дишането (ако не може да мерите сатурация), говори за влошаване. Това състояние изисква принципно болнично лечение и/или консултация с лекар за започване на кортикостероиди и по възможност дишане на кислород.
 • Значителна и постоянна ГРЪДНА БОЛКА;
 • НАРУШЕНИЕ НА СЪЗНАНИЕТО- обърканост;
 • Тежко повръщане и/или диария с невъзможност за поемане на течности;
 • Възобновяване на тежките симптоми след първоначалното подобрение.

И без това не може всички да се прегледате и постъпите в болница, а и няма нужда, защото над 80% прекарват вируса леко, а и все още надеждно лечение няма, но пък иначе ще претоварите системата и ще отнемете ресурси- и като персонал, и като консумативи в ущърб на наистина нуждаещите се. Няма нужда и от кръвни изследвания и рентген (който и без това е почти безполенен в случая) или скенер, ако няма симптоми на влошаване. Принципно, само този, който не си е направил скенер или ехо на бял дроб, само той няма промени при наличие на ковид-симптоми. Ако имате продължаващи симптоми след 14-ия ден, най-често са – лесна умора, задух, гръдна болка, отидете на добър кардиолог или пулмолог, който обаче може да ви направи и ехография на бял дроб (което за съжаление малко лекари правим) за да не се натоварвате излишно финансово и радиационно за скенер, ако няма нужда.

РИСКОВИТЕ ФАКТОРИ за усложнено протичане са:

нарастване на възрастта (най-вече над 65-70г), онкологични и хронични белодробни заболявания, затлъстяване, диабет, сърдечна недостатъчност и особено комбинациите от тях. Тези пациенти е желателно да се (само)наблюдават постоянно, включително и от лекаря си.

B) Спазвайте елементарните препоръки за незаразяване на околните, с използване на индивидуални санитарни средства и самоизолация.

 

 

СЛЕДВА ПО-ПОДРОБНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОВИД и мои ПРЕПОРЪКИ за ПОВЕДЕНИЕ при разболяване, базирани на наличната научна медицинска информация до момента и моя опит, вкл. в/у жена ми, близки и пациенти.

 

COVID-19 е инфекциозно заболяване предизвикано от нов вирус от семейство Coronaviridae. Основните клинични прояви включват:

 

 • обща отпадналост;
 • мускулни болки
 • втрисане с повишение на температурата до 38,5(8) най-често;
 • суха кашлица;
 • главоболие
 • загуба или промяна на вкус и мирис
 • лека хрема
 • задух;
 • диария в единични случаи.

 

За разлика от грипа, при който подобните симптоми се развиват много бързо за няколко часа и кашлицата е почти от началото и с храчки (има по-често хрема и гърлобол) при Ковид тези симптоми се развиват постепенно, най-чессто по описания ред и относително по-бавно за 1-3 дни, и рядко има фебрилитет над 39.

Ако има съмнение и за грип в сезона (още не е настъпил) има комбинирани бързи теста за двата вируса, което има значение тъй като за грипа има лечение (оселтамивир), което убива вируса, а за ковид няма.

В тежки случаи пациентите бързо прогресират до синдром на остър респираторен дистрес синдром, коагулопатия и полиорганна недостатъчност.

 

I. КЛИНИЧНА КЛАСИФИКАЦИЯ НА БОЛНИ С COVID-19.

 

 1. Леки клинични форми.

Клиничните симптоми са леки и при образна диагностика няма характерните промени или са ограничени под 10-20%.

 1. Средно тежки клинични форми.

Наличие на фебрилитет и респираторни симптоми с рентгенологична находка показваща „интерстициална“ пневмония, засягаща над 25% белите дробове

 1. Тежки клинични форми.

Наличие на описаните от мен по-горе алaрмиращи симптоми- с нужда от кислородолечение и кортикостероиди.

 

II. ЛЕЧЕНИЕ НА БОЛНИ С COVID-19.

 

 1. Мястото на лечение е определено от тежестта на клиничната картина.

 

1.1.Потвърдените случаи с лека клинична форма не се нуждаят от болнично лечение и трябва да бъдат изолирани и лекувани в домашни условия при спазване на правилата на карантина. Няма нужда от рутинни кръвни изследвания и рентгени, без показания (причина) за това.

1.2.Потвърдените случаи със тежка клинична форма, трябва да бъдат изолирани и лекувани в болнична обстановка с ефективни условия за изолиране, защита и превенция. Вероятните случаи трябва да се лекуват изолирано в самостоятелна стая. Потвърдените случаи могат да се лекуват в една и съща стая.

Средно-тежките са под (само)наблюдение и при алармиращи симптоми са за болнично лечение

1.3.Критичните случаи трябва да бъдат приети в интензивни отделения за лечение възможно най-бързо.

 

3. ЕТИОЛОГИЧНО ЛЕЧЕНИЕ СРЕЩУ ВИРУСА- НЯМА

 

4. ПАТОГЕНЕТИЧНО И СИМПТОМАТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ -за намаляване на усложненията и симптомите.

 

С ДОКАЗАНА ЕФЕКТИВНОСТ:

 

4.1. КОЛХИЦИН – (колхикум 0,5мг в Бг) известно и изпитано широкоспектърно противовъзпалително, с предварителни данни за положителен ефект с/у усложнението при ковид, като подтиска възпалението, т. нар. цитокинова буря. В момента има 2 големи проучвания с него в Англия и Канада с очакван от мен положителен ефект. Канадското проучване COLCORNA приключи наскоро 21/01/21 с добри резултати:

Анализът на 4159 пациенти в проучването показва, че употребата на колхицин то при пациенти с предхождащи рискови фактори за усложнения (над 70г, затлъстели, сърдечно съдови, диабет и др.), е свързана със статистически значимо намаляване на:

 • риска от смърт
 • нуждата от механична вентилация
 • и намалява хоспитализациите

Дозировка: за високорисковите пациенти,  и по избор за тези, които ги е страх.

От самото начало на симптомите- колхикум 2 х 0,5мг за 3 дни, след което по 0,5/ден след хранене за още поне 14 дни( 21 дни в канадското проучване), а ако сте под 60кг направо по 0,5мг/ден, а ако сте над 90 кг 2 х 0,5/ден (мои препоръки). Най-честото странично действие е лека диария, но в тези дози е изкл. рядко.

 

Н.Б!!! КОРТИКОСТЕРОИДИ: Принципно са за болнично лечение, НО ако някой има задух (и спад на сатурация под 94-93% за повечето изходно здрави или с поне 5% от изходната стойност) и учестено дишане над 22/мин и не иска (или не може) да отиде в болница, въпреки показанията за това и иска да „опита“ в къщи част от болничното лечение, може да започне кортикостерроиди (КС): дексаметазон 6мг/ден или метилпреднизолон 32мг, или преднизон 40 мг (табл през устата). Обикновено се подобряват нещата до 5 ден и се спира или се пие максимум до 10-ия ден. За тези, които имат финансова възможност, най-добре това да е съчетано с използване на домашен кислороден концентратор, който произвежда кислород и може да бъде закупен или взет под наем, но препоръчвам това да става с компетентна лекарска помощ и е на собствена отгорност. Наблягам че от кортикостероидите има полза САМО, ако има нужда от кислород (т.е. при съчетание от задух и намалена сатурация) иначе ВРЕДИ, чрез удължавне на инфекцията и странични действия. В болницата лечението е същото (трябва де, да е…) като показанията за кислород и КС са същите, само че там има възможност за подаване на високи дебити кислород, може да се прилага и интубация с механична вентилация, “не дай Боже“, както и може да се менажират и други животозастарашаващи състояния, вкл. и антибиотици, ако настъпят бактериални пневмонии, най-често от вътреболнична зараза.

 

С ПРЕДПОЛАГАЕМА (от мен), НО НЕДОКАЗАНА ОЩЕ ЕФИКАСНОСТ В ГОЛЕМИ ПРОУЧВАНИЯ:

 

4.2. ДИПИРИДАМОЛ (АНТИСТЕНОКАРДИН 25 мг) – моя препоръка, 2 х 3 табл от самото начало на симптомите или при съмнителен контакт със  заразен (антивирусен и противовъзпалителен ефект) за предпазване.

Н.Б!!! Противосъсирващите му ефекти са в дози над 300мг, така че е „сигурно безопасен“ за повечето, в горните дози.

 

МНОГО ВАЖНИ и доказано ЕФИКАСНИ ОБЩИ МЕРКИ:

 

4.3  ДИХАТЕЛНА ГИМНАСТИКА– изкл. важна за подобряване на дишането в най-често засегнатите задно-базални сегменти на бял дроб и за отхрачване:

Поне сутрин и вечер, за 10-20 мин, но колкото повече толкова по-добре, заставате в колянно лакътно положение с глава надолу и дупе нагоре, така че наклона на гърба да е надолу и започвате по-дълбоко дишане с гръдния кош и покашляне (то кашлицата се увеличава и сама) и ако има някой да ви потупва по гърба за 2-3 мин, което помага и за дренирането на белия дроб. Също, когато лежите се въртете по-често на различни страни, вкл. и по често по корем.

 

4.4 Осигуряване на достатъчно питателна и БАЛАНСИРАНА ХРАНА (протеини, мазнини, въглехидрати)= 1-3 цели сезонни плода (не фрешове), примерно : цитрусов плод (лимон) + една ябълка/нар/ банан, следене на водния баланс с достатъчно течности = под формата на поне ½ от чайове с доказан антимикробен ефект- мента, бъз, джиджифил, шипка, здравец, розмарин, липа, лайка с малко мед (препоръка- преценката на количеството течности е според цвета на урината, който трябва да е по-светъл до сламено жълт и не трябва да става по-тъмен, което става при обезводняване); наблюдение за алармиращите (виж, по-горе) жизнени показатели. Ако имате гадене и повръщане деган 2-3 х 1т, 1час преди хранене. Има и свещички, ако повръщате  или инжекционна форма. Ако не можете да поемате храна, може да се опита готова течна храна от рода на фрезубин, съдържаща- белтък, мазнини и захари= 200ккал (трябват поне 5 /ден, ако не се храните въобще или 2-3 към храната, ако поемате храна, но недостатъчно). Ако имате повече от 3-4 диарични или чести воднисти изхождания: лопедиум (виж, упътването), ентерол 1-2 капсули на гладно и яжте туршии (най-добрия пробиотик) – кисели краставички, царска туршия или сок от кисело зеле (1-2 чаши, съдържа сол и микроелементи с/у обезводняване). При тежки диарии (над 5-6 воднисти изхождания) за възстановяване на обезводняването има и разтворими соли в аптеката – рехидри, хидратин и други.

 

4.5 ЕЛЕМЕНТАРНИ ФИЗИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ– за раздвижване на основните мускулни групи и ходене (дори и в дома).

 

4.6 АЛКОХОЛ (по настояване на много интересуващи се)- едно малко качествено концентратче 30-40мл или чаша вино, червено за предпочитане (вместо да се пият добавки резвератрол), не само че не вреди но, релаксира най- малко, а и има положително въздействие в/у следващата точка..

 

4.7  ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ

Отдайте се на себе си и близките си, но мислете за работата си или нова (временна) такава, защото без работа сме обречени, което и “отговорните” трябва да имат предвид…

 

ЗАПОМНЕТЕ:

 

“В СВЕТА НЕ СЪЩЕСТВУВА СТРЕС, А САМО ХОРА СЪС СТРЕСИРАЩИ МИСЛИ. НИКОЙ НЕ Е СПОСОБЕН ДА ПРЕДИЗВИКА В ТЕБ ГНЯВ ИЛИ СТРЕС. САМО ТИ САМИЯТ МОЖЕШ ДА ГО СТОРИШ, В ЗАВИСИМОСТ ОТ НАЧИНА, ПО КОЙТО ВЪЗПРИЕМАШ ТВОЯ СВЯТ”

д-р Уейн Дайърю

 

Краткосрочният стрес засилва имунната система, но хроничният стрес има негативен ефект върху имунната система, което в крайна сметка допринася за изява на заболяване. Стресът повишава нивата на адреналина и супресорните Т-клетки, които потискат имунната система. Това потискане от своя страна УВЕЛИЧАВА РИСКА ОТ ВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ (и не само)

Затова абстрахирайте се от негативните послания от медиите или ако не можете, просто не ги гледайте и слушайте. Те не се отнасят за мнозинството от Вас, да не говорим че са “изкривени“, за съжаление, вкл. и от „отговорни фактори“….Защо, не мога да го проумея, но не забравяйте, че “ТУКА е ТАКА“…Тази фраза ще ви помогне много, за да нямате нереални очаквания от „отговорните“ и от здравната ни система. Опитайте се да се занимавате с приятни неща – книги, музика, физическа активност, разходки, комедийки и т.н. Трябва да разчитате предимно на себе си и близките си и по-малко на „друго“, поради ограничените възможности на „другото“. Това се опитват да ви кажат “отговорните“, но не знаят как.

 

СИМПТОМАТИЧНИ средства С НЕДОКАЗАН ЕФЕКТ върху вируса:

 

4.8. НЕСТЕРОИДНИ ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИ и симптоматични средства- приложението им да става по преценка. Не препоръчвам рутинно да се използват, но при непоносим фебрилитет над 38,5°С и/или главоболие, може да се прилагат антипиретици: парацетамол, аналгин, ибупрофен и т.н. – перорално или мускулно приложение; За други симптоматични медикаменти виж т. 4.4.

4.9 ВИТАМИНОТЕРАПИЯ– няма полза, освен ако не ядете плодове и зеленчуци, и ако имате дефицит на витамин Д и сте на заместителна терапия, ако не сте си изследвали вит Д и сте светли със сини очи и не почернявате, като се излагате на слънце, зимните месеци може да се налага да вземате вит Д по принцип. Обикновено 20 капки (вигантол) един път седмично е достатъчно, но зависи от стойностите на дефицита.

4.10 МИКРОЕЛЕМЕНТИ – цинк, селен, магнезий и т.н- нямат полза

Запомнете: Принципно е доказано, чрез големи проучвания, че витамините и добавките не само, че нямат полза, а може и да вредят, тъй като  предозирането е даже по-вредно (чернодробна токсичност най-малко) и от недостига. Витамините имат значение само, ако не се храните пълноценно с разнообразна храна- плодове и зеленчуци и при доказани дефицити, които са най-често за вит Д и Б12.

 

4.11  АНТИБИОТИЦИ: принципно НЕ, тъй като не само, че нямат полза (освен при показания за наличие на вторична бактериална инфекция, което се случва изкл. рядко извънболнично), но може пък да се “възползвате“ от страничните им действия- стомашно-чревни проблеми най-често- повръщане и диария, които могат да ви „извадят от строя“ и превърнат едно леко протичане на инфекцията в тежко. Освен това, безразборната им употреба води до развитие на бърза резистентност на бактериите към тях и увеличаване за в бъдеще на смъртните случаи на пациенти (досега около 10 милиона годишно!!!), при които те няма да действат, когато това е необходимо. Освен това, защитните сили на организма спадат и може да се развие опасна бактерия- Clostridium difficile, която се „ държи под контрол“ от нормалната микрофлора на червото. Най-често след приемане на антибиотик, особено с медикаменти за намаляване на стомашната киселинност, „добрите бактерии“ намаляват, Clostridium difficile се увеличава и причинява инфекция на дебелото черво. Най-характерен симптом на инфекцията, причинена от Clostridium difficile, е диарията. Изпражненията са с много неприятна миризма. Други възможни оплаквания са: коремни болкитрескагадене и загуба на апетит. Повечето хора имат само леко заболяване и се възстановяват напълно. В някои ситуации, обаче, се развива сериозна инфекция с възпаление на дебелото черво (имам вече такива пациенти), което може дори да е животозастрашаващо. Диагнозата се поставя от фекална проба.

Ако си пускате изследвания: С-реактивния протеин и прокалцитонин не са белези за бактериална инфекция при Ковид.

4.12 ИВЕРМЕКТИН– има противоречиви данни за него. Има малко и недобре проведени проучвания, като изводите са несигурни, има „предполагаемо вероятно“ по-бързо изчистване от вируса, без да влияе на продължителността на основните симптоми, а знаем че усложнонията са не от вируса, а от реакцията на имунната ни система към него. Не съм го пил и не мога нито да го препоръчвам, нито да го анатемосвам- знам, че някои колеги в Бг го прилагат. Но, имам няколко мои пациенти, които са го пили без ефект, като двама от тях са с усложнения и болнично лечение.

Н.Б!!! от 04/02/21г, от прес съобщение на Mercк, компанията произвеждаща оригиналния продукт, става ясно, че няма достоверни данни за положителен ефект срещу Ковид и не може да се препоръча за това.

Трябва повече данни за него, от добре проведени проучвания (каквито няма засега), а не просто лични мнения….Моето лично мнение ( разбира се и според наличните до момента данни) е, че “ще се окаже като хлороквина“- без ефект.

 

4.13 ПРОТИВОСЪСИРВАЩИ (антиагреганти- аспирин, клопидогрел; и антикоагуланти- инжекционни нискомолекулни хепарини и орални антикоагуланти). Принципно те са средство за профилактика и лечение на тежките и критично болни, които по правило се лекуват в болница. Рискът от тромбози, извън ковид инфекцията, нараства основно с нарастване на възрастта над 65-70г, при онкологични заболявания, при обездвижване (чието недопускане е най-важната профилактика на тромбозите), след големи операции, наличие на предходни тромбози, при затлъстяване и особено при съчетаване на повече от един от изброените. Самият ковид, независимо от описаните рискови фактори, също увеличава риска от тромбози, чрез възпалението, вкл. на кръвоносните съдове, което е по-значимо при по-тежките форми (по правило при пациентите на болнично лечение). Затова подтискането на възпалението е много важно. По изключение, по лекарска преценка, могат да се предписват противосъсирващи и в домашни условия за пациенти, които имат ковид и висок придружаващ риск от тромбози и/или тежко протичане, като трябва да се има предвид, че това трябва да става, само след преценка, че ползата от тях е по-голяма от риска им от кървене, тъй като кървенето е опасно колкото и тромбозите. Тези, които използват такива средства по други причини, преди да се разболеят от ковид, ги продължават. За останалите, които не са кървяли до момента и нямат противопоказания, може да пият малки дози аспирин 75-100мг/2 седмици, ако имат „затегнато“ протичане след  7-ия ден.

 

И сега, без да задължавам, ВИ ПРЕДОСТАВЯМ МОЯТА ТЕРАПИЯ, която приложих в/у себе си, „ЖЕНАТА“,  близките и пациентите си- без усложнения досега (дай Боже и занапред):

От самото начало на симптомите- антистенокардин 2 х 3 табл, колхикум 2 х 0,5мг за 3 дни, след което по 0,5/ден след хранене за още 14 дни, ако сте под 60кг направо по 0,5мг/ден а ако сте над 90 кг 2 х 0,5/ден. Само един път взех 500мг аспирин след като 6 часа не ми спадна темеперарурата от 38,8 на 3-ия ден, с постепенно спадане до 6 ден и край. Жена ми вземаше 4-5 дни болкоуспокояващи, тъй като имаше непоносимо главоболие, имаше и темпераура до 10-ия ден с белодробни промени установени от мен около 25% (което е към средно тежка форма- сега разбира за това!!!), а аз по-ограничени под 10% (лека форма). Общо взето, само който не си е направил скенер или ехо на бял дроб (като мен), той няма промени при ковид-симптоми.  Принципно, на рентгена в повечето случаи, особено в по-ранните стадии, няма промени, освен при напреднали тежки изменения в белия дроб. Малцина от пациентите ми имат възпаление около сърцето- перикардит. Антибиотици не сме пили, както и нищо друго, освен противоалергично (антихистаминово) с цел допълнителен противовъзпалителен ефект от 3-и ден за 7дни, за повръщащите може и дименхидринат или подобен, като има и свещички (вомакур), който има ефект и с/у повръщане,  но предизвиква и сънливост. Отхрачващи- АЦЦ 600/ден 2-3 дена след като започна кашлицата и стана по- честа (може и други подобни- бромхексин, мукосолван и т.н.).  Жена ми взема от ноември до март 20 капки вигантол 1 път/седмично (знаем че има дефицит- светла със сини очи- УБАВИЦА си ми е тя)…. Кръвни изследвания не сме си правили вкл. тестове за ковид (ясни симптоми за ковид имахме) изолирахме се вкъши за по 14 дни, аз се разболях чак на 15-ия ден от нейното начало, докато се „пазех“, но реших да се разболея и аз, след като тя оздравяваше вече. На 23-ия ден си направихме тест за антитела (с цел удостоверение, че сме го прекарали)– анти ковид антитела тотал и IgG количествено, които бяха разбира се положителни. Аз си пуснах и С- реактивен, протеин, ПКК с СУЕ, чернодробни ензими, захар, вит Д, всички бяха в нормата, но не само заради ковид, а за ежегодните ми свързани с доскорошната ми работа с рентген. Жена ми не поиска- да не се набутвам сигурно, то и жените са по-издръжливи, де….Принципно, няма нужда да се правят каквито и да е рутинни изследвания или прегледи, освен по показания, ако имате „по-особени“ оплаквания (най-често продължаващ задух и гръдна болка).

 

И ЗАПОМНЕТЕ:

В 90% ИЗХОДА ОТ ТАЗИ КРИЗА, ЗАВИСИ ОТ САМИТЕ ВАС.

ДАНО ВИ Е ПОЛЕЗНА ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ и споделяйте, не само това писание, а по принцип споделяйте……

 

Д-р Светлозар Сардовски, вътрешни болести и кардиология

Svetlozar Sardovski, MD cardiologist and internist

 

 

 

 

Posted in Uncategorized by вск. д-р Светлозар Сардовски, FESC, MPHM, кардиолог