Типове ваксини- коя ваксина срещу Ковид 19? Vaccines against Covid 19- which one?

януари 4, 2021

Предоставям ви най-важната информация от справка (направена лично от мен), за наличните 4-и вида ваксини с/у Ковид 19, достатъчна за всеки да си избере подходящата.

 

  1. НУКЛЕОИДНИ ВАКСИНИ (РНК и ДНК)

Закупената от нас и вече се прилага в Англия: BioNTech/Fosun Pharma/Pfizer (транспортиране при -75° и след това може би да се съхранява от 2 до 8 в обикновен хладилник за 2-3 дни)

и

Moderna (транспортиране при -20° и след това може да се съхранява от 2 до 8° в обикновен хладилник за 30 дни)  и

(2 дози се изискват)

 

РНК ваксините съдържат нещо като генетичен софтуер = закодирана информация в информационна РНК (mRNA за производство на антиген на вируса на Ковид 19, която се „инструктира“ нашите клетки и те започват да произвеждат този антиген, който пък активира нашия имунен отговор (силен клетъчен имунен отговор от Т клетки, както и производството на антитела от В клетките). Поради преходния си характер, съществува нулев риск той да се интегрира със собствения ни генетичен материал. РНК може да се инжектира сама, капсулирана в наночастици (каквато е ваксината Covid на базата на mRNA на Pfizer и МoderNA).

 

ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ НА ТЕЗИ ВАКСИНИ

Пълен имунен отговор – включва В клетки и Т клетки

Няма живи компоненти, така че няма риск от заболяване

Относително лесни за производство

Повечето РНК ваксини изискват съхранение на ултраминусови темеператури

Може да са необходими подсилващи дози

Досега не са лицензирани за употреба при хора

 

  1. ВЕКТОР- ВИРУСНИ ВАКСИНИ

Очакват се да бъдт одобрени: Johnson & Johnson/Janssen Pharmaceuticals and AstraZeneca/University of Oxford, СПУТНИК V– руска (може да се съхранява от 2 до 8° в обикновен хладилник за 6 мес.)

 (1-2 дози)

Базираните на вирусни- вектори ваксини, не съдържат вирусен антиген, а подобно на нуклеоидните използват собствените ни клетки, за да го произвеждат. Това става, като се използва модифициран безвреден вирус (вектора=аденовирус в случая), който навлиза в клетките ни, пренасяйки закодирана информация, която „инструктира“ клетките ни да произвеждат антигена на вируса COVID-19. Така се произвеждат големи количества антиген, които след това предизвикват имунен отговор, като ваксината имитира това, което се случва по време на естествената инфекция, което има предимството да предизвика силен клетъчен имунен отговор от Т клетки, както и производството на антитела от В клетките. Пример за вирусна векторна ваксина е ваксината rVSV-ZEBOV срещу ебола.

Има два основни типа ваксини, базирани на вирусни вектори. Нереплициращите се векторни ваксини не могат да създадат нови вирусни частици; те произвеждат само антигена на ваксината. Разработваните анти-COVID-19 ваксини нереплициращи. Реплициращите се векторни ваксини произвеждати  нови вирусни частици в клетките, които след това инфектират нови клетки, които също ще произвдат ваксинния антиген..

 

ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ НА ВИРУСНИ ВЕКТОРНИ ВАКСИНИ

Добре установена технология

Силен имунен отговор, включващ  В клетки (антитела) и Т клетки (клету=ъчен)

Предишното излагане на векторния вирус, може да намали ефективността им

Относително сложни за производство

 

  1. ЦЕЛИ ВИРУСНИ ВАКСИНИ- най- изпитаната технология досега

Sinovac – инактивирана, китайска, вече се прави (само 1 доза)

Има два вида ваксини с цели вируси. Инактивираните ваксини съдържат вируси, чийто генетичен материал е повреден от топлина, химикали или радиация, така че те не могат да заразят клетките и да се размножават, но въпреки това предизвикат имунен отговор. Живите атенюирани ваксини използват отслабена форма на вируса, която заразява клетките и се размножава в тях, но не би трябвало да причинява заболяване.

И двата вида са изпитани и тествани, като са в основата на много съществуващи ваксини – включително тези срещу жълта треска и морбили (живи атенюирани ваксини), или сезонен грип и хепатит А (инактивирани ваксини). Съществуват и бактериални атенюирани ваксини, като например БЦЖ ваксината за туберкулоза.

 

ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ НА ИНАКТИВИРАНИ ВИРУСНИ ВАКСИНИ

Добре установена технология

Подходяща за хора с нарушена имунна система

Няма живи компоненти, така че няма риск от заболяване

Относително лесни за производство

По стабилни от живите -атенюирани

Необходими са адюванти за подсилване (и  за Т клетъчния имунитет)

Може да са необходими и подсилващи дози

 

ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ НА ЖИВИ АТЕНЮИРАНИ ВАКСИНИ

Добре установена технология- една от най-изпитаните

Силен имунен отговор, включва В и Т клетки

Относително лесни за производство

Неподходяща за хора с подтисната имунна система

Може да отключи болест в много редки случаи

Относително чувствителна към температури, така че е необходимо внимателно съхранение

 

  1. ПРОТЕИНОВИ СУБЕДИНИЦИ ВАКСИНИ

Novavax, Sanofi (1-2 дози)

Вместо да инжектират цял вирус, за да предизвикат имунен отговор, тези ваксини съдържат пречистени части от протеиновия  вирус, които са специално подбрани, поради способността им да стимулират имунните клетки. Тъй като тези части не са в състояние да причинят заболяване, субединичните ваксини се считат за много безопасни, но пък може да предизвикват по-слаб имунене отговор ( антитела само) и затова имат нужда от подсилване.

Тези ваксини са широко използвани– срещу хепатит В и коклюш (протеинова субединица), пневмококова полизахаридна ваксина (полизахарид) и ваксината MenACWY, която съдържа полизахариди от повърхността на четири вида бактерии, причиняващи менингококова болест, присъединена към дифтерия или тетанус токсоид ( конюгирана субединица).

ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ НА ПРОТЕИНОВИ ВАКСИНИ

Добре установена технология

Подходяща за хора с нарушена имунна система

Няма живи компоненти, така че няма риск от предизвикване заболяване

Относително стабилна

Относително сложна за производство

Може да са необходими адюванти и подсилващи дози

Определянето на най-добрата антигенна комбинация за добър имунен отговор отнема време

 

Д-р Светлозар Сардовски, вътрешни болести и кардиология

d-r Sardovski, cardiologist

Posted in Uncategorized by вск. д-р Светлозар Сардовски, FESC, MPHM, кардиолог